MURBIER

Murbier ( Colletes daviesanus )

Murbier

Murbier ødelægger muren og fugerne

Murbier er i modsætning til alm. bier og hvepse skadelige på en anden måde – end stik fra disse.  Murbier ødelægger murværket – eller rettere… gør skaden på en i forvejen svækket mur værre.  Derudover lever murbier ikke i et samfund som alm. bier og er derfor ikke afhængige af en dronning.  Murbier lever hver for sig.  Derfor bør De sikre Dem, inden De læser videre, om der ikke er tale om bier i muren eller et hvepsebo i muren ?  Det er ganske let at se forskel.  Murbier borer små huller i fugerne – mens bier eller hvepse kun har en adgang ( indflyvningshul ).  Nedenfor kan De se hullerne fra murbier

Murbier…

…har en evne til at finde fuger, der i forvejen er porøse og dermed gøre murstensætningen yderligere svag, da de borer huller hele vejen igennem fugen.  I begyndelsen vil man se sporadiske huller, der vil være tiltagende år efter år, da de vender tilbage.  Ligesom nye murbier vil søge bo i samme murværk.  Det er ikke murbiernes foretrukne levested, men minder mest om deres naturlige boplads, der findes i kalkskrænter o.lign.  Murbier færdes kun på ejendommens varme sider ( syd og vest ).  Derfor ser man også hullerne på disse sider af ejendommen.  Når murbierne udklækkes, vil de oftest vende tilbage i nærheden af udklækningstedet, hvilket får omfanget til at accelerere.

Murbierne kendes bedst ved at de på varme dage sværmer på de angrebne sider.

De er langt mere matte i farven end alm. hvepse.  De er ikke aggressive, hvis de ikke provokeres.  Derfor behøver man ikke være bange for at blive stukket.

Det er langt mere relevant at få dem bekæmpet tidligt, da de som ovenfor nævnt udgør en risiko for bygningen, hvor de findes.  Det er vigtigt, at man ikke bare lukker hullerne af med mørtel, da man derved afspærrer deres adgangsveje, og de vil derfor forsøge at trænge igennem den anden – altså ind mod husets indervæg.  Sætningsskader i muren er ikke sjælden set.

Derfor er proceduren ved bekæmpelse af murbierne, at man først tilkalder en skadedyrsbekæmper, der kan bekæmpe problemet.  Ved korrekt behandling har man ca. 3 måneder til at få udbedret fugerne.  Derefter skal man have udbedret murværket, da den oprindelige mørtel er for svag til at bære murstenene fremover.  Afhængig af angrebet, kan man selv foretage denne udbedring, da prisen er høj hos en aut. murer. Normalprisen ligger omkring kr. 600,- + moms / m2.  Fugerne skal kradses ud, hvorefter ny mørtel lægges i.  Det er vigtigt, hvis man gør det selv, at blandingsforholdet er korrekt, da man ellers risikerer sammenstyrtning, hvis blandingen er for “sandet”.

Kontakt os her få et uforpligtende tilbud på bekæmpelse

 

All rights reserved © HVEPSEBO

Powered by WordPress

Theme by SEOS